Που φέγγει το λυχνάρι…

Η Καλαμάτα είναι ενδιαφέρουσα πόλη, και νομίζω ότι κανένας δεν έχει αντίρρηση σ΄αυτό. Η ομορφιά της είναι μοναδική, με τον Ταύγετο να στεφανώνει το κεφάλι της, τον Μεσσηνιακό να βρέχει απαλά τα πόδια της, στο ένα της πλευρό να στηρίζεται στην άγρια ομορφιά της Μάνης και στο άλλο της να κατακλίνεται στη γόνιμη και αφράτη πεδιάδα, την Μακαρία Γη του Παυσανία.

Αιχμαλωτίζει την καρδιά και το νου κάθε επισκέπτη, και αντιστέκεται με σθένος στην αποξένωση των δικών της παιδιών. Ο πόνος των ξενιτεμένων της είναι διαρκής, και τους φέρνει πάντα και συχνά πάλι κοντά της. Δεν είναι ο σκοπός μου να γράψω περισσότερα για την ομορφιά του τόπου μας. Αυτά που γράφτηκαν ήταν απολύτως απαραίτητα για να υπογραμμίσουν, σε αντιδιαστολή, αυτά που κακώς συμβαίνουν.

Αυτό εδώ το μπλογκ θα προσπαθήσει να παρακολουθήσει, όσο μπορεί, πτυχές της ζωής της περιοχής μας και της πατρίδας μας. Η καθημερινή του προσπάθεια θα είναι η ανάδειξη της αλήθειας με αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην κινητοποίηση των πολιτών για το καλό του τόπου μας, με οποιαδήποτε οργανωμένη ή μεμονωμένη μορφή μπορεί να πάρει αυτή η κινητοποίηση.

Θα γράφουν εδώ και θα προσφέρουν πληροφορίες, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα, εκτός από τον διαχειριστή και όποιος νομίζει ότι έχει κάτι ουσιαστικό να πεί.  Όλοι μαζί θα ξαναθυμηθούμε πως να κάνουμε τον τόπο μας καλλίτερο. Δεν θα δημοσιεύει άρθρα και σχόλια που είναι καταφανώς ψευδή, υποβολιμιαία, και υβριστικά, μολονότι η ελευθερία του λόγου (ως «λογική» προσέγγισης της πραγματικότητας  και ως εργαλείο γόνιμης αντιπαράθεσης και διερεύνησης της αλήθειας) θα είναι μόνιμο άγχος και φροντίδα του.

Θα αναδημοσιεύει όσα νομίζουμε ότι έχουν σημασία για το κοινό καλό, για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη ενημέρωση και επιτρέπεται να αναδημοσιεύονται από τους συγγραφείς τους. Τα άρθρα που αναδημοσιεύονται δεν είναι απαραίτητο ότι εκφράζουν τις απόψεις και τις θέσεις του μπλογκ. Αυτές εκφράζονται από τα κείμενα του διαχειριστή και των συνεργατών του και από τον σχολιασμό τους κατά την παρουσίαση των αναδημοσιεύσεων.

Δεν θα δημοσιεύει σχόλια που είναι γραμμένα σε «αγγλινικά» όσο σημαντικά και αν είναι στο περιεχόμενό τους. Η γλώσσα και ο πολιτισμός μας είναι από τις βαθύτερες ευαισθησίες του μπλόγκ, δεσμοί με την ιστορία του λαού μας και πλοηγοί για το μέλλον του. Τα σχόλια στα αγγλινικά θα τα μετατρέπουμε σε Ελληνικά. Η αποστολή τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του μπλογκ σημαίνει συμφωνία για την μετατροπή τους.

Το μπλόγκ έχει άποψη, έχει ατζέντα, έχει σκοπούς. Καθορίζονται από την συντακτική του ομάδα. Δεν δεσμεύεται από πουθενά, και δεν περιμένει τίποτε από κανένα, εκτός από την συμβολή του στην αλήθεια και την πρόοδο της κοινής μας πατρίδας. Διαφημίσεις κομμάτων, τραπεζών, του Δήμου, της περιφέρειας, ή οποιουδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ότι προσπαθεί να αμβλύνει την κριτική μας στάση απέναντι σε συμφέροντα ή συμπεριφορές δεν γίνονται δεκτές.